keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Lupauksia

Koska uusi vuosi merkitsee aina uuden (paremman, aktiivisemman ja terveellisemmän) elämän alkua, tuntuu huijaukselta jättää uudenvuodenlupaukset tekemättä. En kuitenkaan haluaisi luvata mitään sellaista mitä en pysty pitämään ja koska olen melkoinen realisti, tämä rajoittaa lupauksia jonkin verran. Lisäksi elämäntilanne muuttuu kuun lopussa uuden työn myötä huomattavasti kiireisemmäksi, joten sekään ei edesauta kaikkia lupauksia. Tietyt asiat kuitenkin parantavat mukavasti elämänlaatua, joten niitä kohti pitäisi edes jollain tasolla pyrkiä. Lupauslistani on seuraavanlainen;
  1. Liikunta. On aivan päivänselvää, että minun on täysin turha luvata itselleni liikkuvani kolme kertaa viikossa. Harrastin tätä reilu vuosi sitten hyvällä menestyksellä, mutta viime kevään lautailuvamman jälkeen en ole palannut kuntosalille (itse revähdys parani kahdessa kuukaudessa, mutta sitten olikin kesä, sitten kiireinen syksy, jne.). Lupaan kuitenkin harrastaa enemmän liikuntaa. Siis enemmän kuin viime syksynä. Tämän ei pitäisi olla vaikeaa, huomioiden että kävin lenkillä ehkä kerran. Lisäksi pyrin venyttelemään enemmän. Tämän pitäisi onnistua kotonakin. Jos ihan riemastun, niin ostan myös salikortin, mutta tämä ei ole lupaus. Pitää ensin katsoa mille salille sen ostaisi, sillä töiden ja kodin ollessa kehätien reunoilla, ei keskustaan tule arki-iltoina lähdettyä (siis ainakaan kuntosalille). Eli; en ota paineita liikuntakerroista kunhan harrastan liikuntaa enemmän ja hieman useammin kuin viime vuonna.
  2. Ruoka. Lupaan syödä paremmin ja enemmän kalaa. Tämän kanssa ei oikeastaan ole mitään vaikeuksia, meillä syödään muutenkin kohtalaisen terveellisesti. Emme kotona syö kovinkaan paljon punaista lihaa ja kasviksiakin kuluu hyvät määrät. Ruokalistoja on kuitenkin ruvettava suunnittelemaan etukäteen hieman entistä paremmin, jotta ei päädy joka ilta syömään pestopastaa kiireessä töiden jälkeen. Kaappi tulee siis ladata viikonloppuisin täyteen nopean ja helpon  mutta terveellisen arkiruoan aineksia, kuten vihanneksia wokkeihin ja keittoihin. Kalaa haluan syödä myös enemmän, koska se on yksinkertaisesti hyvää ja olo sen jälkeen on kevyempi kuin liharuokien. Aamuisin alan myös keittelemään taas enemmän puuroa. 
  3. Ikuisuusprojekti. Lupaan ostaa vähemmän ja harkitusti, koskee nimenomaan vaatteita. Käyn vaatekaapin nyt alkuvuodesta useaan otteeseen läpi todella kriittisesti ja vien turhat kirpputorille. Uuden työn myötä heräsi pieni kaapinpäivitystarve, sillä toimistokelpoiset vaatteeni ovat tällä hetkellä melko vähissä. Nämä ostan ajan kanssa ja valikoiden. Pika-avuksi ostan ensi viikolla muutaman laadukkaan jakkukelpoisen t-paidan sekä silkkipaitapuseron (tämä voi tuottaa ongelmia, sillä kun jotain etsii niin ei varmasti löydä sopivaa…). Niillä pärjään alkuvuoden. Pidemmän aikavälin hankintalistalla on ainakin siisti työhame. Toimivan työvaatekaapin kokoaminen on siis agendalla, mutta jokaista uutta vaatekappaletta kohden joudun luopumaan jostakin vanhasta. (Tein tässä eräänä päivänä vaatekaappia inventoidessani sen huomion, että sieltä puuttuu muutama muukin perusvaate. Palaan tänä perusvaateasiaan oman postauksensa kanssa piakkoin.) Panostan myös laatuun enkä osta yhtäkään uutta akryylivaatetta, tekonahkakenkäparia, tms.
  4. Koulu. Lupaan palauttaa graduni kevään aikana. Uskon että elämänlaatuni paranee huomattavasti, kunhan saan sen pois alta. En edes muista mitä oli synnintunnoton vapaa-aika. Viimevuodet joka lomalla ja viikonloppuna on takaraivossa ollut ajatus, että nytkin voisin tehdä sitä tai tätä koulujuttua. En osaa edes kuvitella miten huojentunut olo tulee kun gradu on vihdoin tehty ja voi keskittyä ainoastaan työhön ja vapaa-aikaan. Tähän pääseminen tulee kuitenkin olemaan useamman tuskaisen viikon ja varmasti monien itkupotkuraivari-iltojen takana. Lisäksi viikonloput tulevat olemaan ihan kamalia. Mutta mitä nopeammin sen saa alta pois, niin sen parempi.
  5. Elämästä nauttiminen. Lupaan juoda enemmän shamppanjaa (hyvä on, myös skumppa ja punkku kelpaavat) ilman mitään erityistä syytä sen sijaan että pihtailen pulloja kaapissa. Miksi? Koska arjessa pitää olla vähän luksusta.
Siinäpä ne. Uskon kaikkien toteutumiseen, mutta kuten näkyy niin rima ei ole ihan kamalan korkealla.Viimeisintä lupausta toteutettiin viikonloppuna, juotiin kotona shamppanjaa ja pelattiin lautapelejä. (Kyllä, seuraelämämme on vertaansa vailla...) Hävisin aivan pystyyn Scrabblessa, mutta väitän että syynä oli sen englanninkielisyys. Löydettiin poikaystäväni isotädin asunnosta aivan priimakunnossa oleva 50-luvun Scrabble. Jo pelkkä laatikko oli sen verran retro että se piti raahata mukana kotisuomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti